Strony

Tuesday, 31 October 2017

Kawan bila dah berkahwin dan masalah rumahtangga.


IKLAN SIKIT DULU

Ni greeting cards Secret Mail Service (S.M.S) 
yang boleh diberi pada yang tersayang. 
 Korang pilih saja design, mesej yang nak disampaikan, 
buat bayaran.  Nanti Anna akan buatkan dan tolong poskan sekali. 
Surprise gitu. RM15 sahaja termasuk postage.
 Kalau berminat boleh email Anna di sueannajoe@gmail.com
 Design lain pun ada. Boleh jenguk kat Instagram Secret Mail Service

Dalam podcast Episode 7 United Moms Club (Podcast autoplay dekat sidebar sebelah kiri ni, boleh tekan pause. Sorry kalau terkejut).. okay podcast yang dimuatnaik minggu lepas bercerita tentang hubungan dengan kawan-kawan bila dah kahwin, dah ada anak. Memang dah lain.. kita takda nak lepak macam dulu. Kalau dulu time belajar, boleh lepak berjam-jam kat cafe borak pasal apa tah. Tak duk kat cafe, lepak dalam kereta pun jadi. Hahaha, those were the days. Entah apa-apa yang dibuat. Pergi sana sini, pergi mall, even bercuti pun sama-sama. Kepala serabut pun masa tu, kot ada assignment ke, exam ke, tu je lah, other than that memang enjoy habis-habisan dengan kawan.

Bila dah kahwin, segalanya berubah, ada anak lagiiiiilah. In touch dengan kawan pun, guna whatsapp, komen dekat facebook ke, ig ke. Kalau berjumpa pun, ada birthday party, kenduri, akikah dan sebagainya. Itupun, tak dapat nak lepak borak lama sebab melayan anak. 

Kadang kawan yang rapat gila pun dah jadi awkward, borak tak semacam dulu. Mainly kerana, keluarga kita, suami dan anak-anak yang dah ganti tempat kawan menjadi peneman hidup. Dan yang penting, kita tokleh lah nak share lebih-lebih, ada aib dan rahsia rumahtangga dan keluarga yang harus dirahsiakan. Tidak semua yang boleh dikongsi. 

Tapi kadang tu, ada masalah dan isu yang timbul dalam keluarga. Antara suami dan isteri. Macam mana nak selesaikan? 
1. Seeloknya, bawa berbincang sesama pasangan. Jangan asal ada problem je up dekat media sosial ke, group whatsapp ke, kawan ke. Selesaikan secara internal.  
2. Kalau masih berterusan, dengan ahli keluarga, parents kita, mertua kita, adik-beradik kita. Saudara-mara? Itu.. harus dipertimbangkan, kerana risau aib keluarga kita akan tersebar secara sengaja atau tidak.  
3. Kawan rapat yang dipercayai, kalau option pertama dan kedua tu tak jalan-jalan jugak. Tapi tak perlu bercerita lebih. Ingat, kita sebagai isteri wajib menjaga aib.  
4. Kawan pun tak jadi.. ha ni bahaya... tapi..... ada masanya boleh membantu. Forum-forum, atau group yang ada secara online. Tapi banyak mudarat la bila tengok komen-komen yang dilemparkan bila ada yang meminta pendapat secara online. Makin pening jadinya. 
Tapi takat benda seperti, eh kat mana ye tempat percutian best nak pergi? Lepas bersalin, korang berpantang macam mana ye? Botol susu apa ye nak bagi kat anak, sebab dia taknak hisap susu botol, macam manalah bila dah mula kerja nanti. Hahaha. Gitu okaylah.  
Paling tak boleh blah, page KRT dekat Facebook tu. Haduiiii, yang ceritanya boleh tahan, yang komen waduh waduhhhh. IIUM Confessions okay-okaylah, itupun ada yang tersasar juga. Jadi kalau boleh platform media sosial ni seeloknya dielakkan dari menjadi platform luahan perasaan dan masalah okay?
5. Rujuk kepada pakar, tapi yang ni kadang susah sikit, nak jumpa pakar, ambil masa, mungkin wang, atau tak tau mana nak rujuk kan. Pakar tu termasuk mereka yang berilmu dalam hal rumahtangga. 
6. Dan yang ni of course, sentiasa berdoa dan meminta petunjuk dariNya. 
Kadang takut tengok trend, asal ada masalah je update dekat Facebook ka, Twitter ke, lepas tu jadi viral. Share screenshot perbualan whatsapp mengantoikan sesiapa yang terlibat. Rasanya tak membantu pun kalau viralkan benda gitu. Makin merumitkan keadaan adalah. Tapi itulah realiti dunia zaman sekarang kan. Jadi kenalah menjadi netizen yang bijaksana supaya tak terjebak sekali. Orait, baaaai. 

{Sue Anna Joe}

Monday, 16 October 2017

Musings in the dark 003


That little flutter
Melts me like butter
Makes me wonder
If I'll ever
Be better
Sooner
Later
Hopefully not never
Wishing for that ever after

} sue anna joe {


Thursday, 12 October 2017

United Moms Club on Ais Kacang


United Moms Club on Ais Kacang
Hi! So, thought I'd blog about this. A few months ago, one of my best buddies Marina, recommended me to do a podcast on this thing called Ais Kacang. It's a podcast under Media Prima Sdn. Bhd. What's a podcast? It's an online talk show in audio. Podcasts have been around for quite some time. In fact, I did once upon a time ago on imeem. But being me back then, it was just a one-off kinda thing. 

So anyway, I started to think of the things I'd like to have on my very own podcast. It's been a very long while since I've been out there. So, I thought, hey why not try this whole podcast thing out.  Didn't want to the podcast alone, thought it would be better if I teamed up with someone else. As they say, two heads are better than one. It was not hard to think of who would be my partner... Maria Elena! We did a web show on YouTube called "We Say Well... (we "sewel") back when I still had Itudio Studio. Sadly, we only managed to do only one episode. Time constraints, busy, e.t.c... 

It seems that dah dijodohkan me and Maria to finally team up and make something happen! So I approached Maria, and ya know whaaaat, Maria already had intentions to do her own podcast, so apalagi, without any hesitation she agreed. Weeeee. So we brainstormed of what will our podcast be about. Ended up being a talk show about motherhood. We recorded a sample of our show, and it was accepted, and we were in! Had a meeting at Media Prima, and mwalah, our very own podcast is now up online. Fast forward to the present, we are now hosts of our very own podcast called United Moms Club



As I'm writing this, 4 episodes have been uploaded online. Week 1, we talked about life after marriage, choosing to be a work/stay at home mom. Week 2, moms and depression. Being a mom can be taxing. Week 3, about kids and safety. Nowadays the safety of our kids is really an issue we parents face. Week 4, kids and education. So do have a listen. You can leave a comment, share your opinion, own experience on these issues as well. Here on my blog, or at Ais Kacang's website (https://www.aiskacang.com.my/playlists/united-moms-club/). There is also an app for Ais Kacang, Google Play store ada, App Store also got. 

Oh and we received some really good news about our podcast. We were kinda worried about our listener ratings, but waaaaahhh turned out it was very good. Alhamdulillah.  And we will still be around for quite a while, In shaa allah. I've embedded the player on this blog's sidebar. So you can have a listen to the episodes we've done so far. If you've any ideas or issues you want us to discuss, please please do tell us. Thank you so much. 

{Sue Anna Joe}

Sunday, 24 September 2017

Solat 5 Waktu

الأحد
03 MUHARRAM 1439H

Assalamualaikum.


Tiba-tiba rasa terpanggil untuk menulis entri ini. Tengah syok tidur, di pagi yang hening, Anna dikejutkan dari tidur. Bukannya sebab alarm clock, tapi sebab binatang kecil yang menganggu. Seekor binatang yang pernah memasuki otak Raja Namrud, dan menjadi punca kematiannya iaitu sang nyamuk. Tau kan betapa annoying bunyi nyamuk yang lalu dekat telinga. Kecik-kecik cili api, memang rasa nak maki. Hahaha. Tapi terima kasih wahai nyamuk, kerana sudi menjadi jam loceng semula jadi pagi ni.

Solat 5 waktu. Tiang agama. Yang ni semua tahu. Semua juga tahu, kalau tak solat, segala amalan kita dianggap, zero, invalid, disqualified, kerana solat itulah amalan pertama yang akan dihisab kelak. Rugi, rugi, rugi! Okay, bayangkanlah kan, bagi kaki game. Setelah sekian lama berhempas pulas, berjam-jam korang duk main game tu, tiba-tiba blackout atau bateri habis, tak sempat nak record high score tu. Ataupun, penat tulis assignment, sekali tak save. Mak aih, dia punya bengang, aduhhhhhhh. Ha, jenis yang kaki shopping, jumpa kasut ni, lawa gila, pergi cuba, memang rasa perfect, cuma terlebih satu saiz saja. Sekali tanya dekat akak salesgirl tu, dah habis stok dah. Kah kah kah. Sadis kan. Nak makan, tengok menu, jumpa mana yang nak makan, time order, waiter bagitau, dah habis dah... padehal orang kat sebelah baru je order, ghopenya customer sebelah tu dapat yang terakhir. Kah kah kah.

Jadi macam mana tu, di Padang Mahsyar kelak? Kita dah buat bermacam-macam benda yang baik, menolong orang, bersedekah, berbakti kepada parents, tak tipu orang, berpuasa, menutup aurat, dan sebagainya.. sekali semua yang baik kita buat dulu dilupuskan begitu sahaja sebab kita tak jaga solat. Boleh kah, kah, kah lagi ke ini macam? Boleh ke kita post dekat Twitter ka, Facebook ka yang kita rasa sedih dan bengang macam masa di dunia bila tak dapat benda kita nak? Sudah tentulah, tidak boleh. Game over bro. Eh bro je ke? Sis pon tak terkecuali, walaupun terkecuali setiap bulan ketika bulan mengunjung tiba.

Nikmat apabila berjaya menunaikan solat tu sangat besar kan? Dia punya kepuasan tu, Allah saja yang tahu. Akan sedikit terdetik, kalaulah aku mati lepas ni.. sekurang-kurangnya dah solat. Kan? Kalau time malam nak tidur, dah solat Isyak, Ya Allah dia punya rasa puas hati dan lega dan nak tidur tu best yang teramat. Tenang je. Samalah, bila dah solat Subuh. Pergh, padehal rasa berat dan mengantuk mata tu, tapi dah selesai tu, rasa semangat dan yakin untuk menjalankan urusan dunia pada hari tersebut. Bila mana dapat sempurnakan solat 5 waktu tu, aduhai... rasa seperti satu achievement yang besar! Jiwa kita telah diberi santapan yang indah sekali.

Tapi, untuk mencukupkan solat 5 waktu tu, memang mencabar. Mengantuklah, sibuk dengan kerjalah, leka berhiburlah. Banyak sebab manusia tak menunaikan solat. Ada perempuan yang malas nak tanggalkan mekap dan pakai balik. Leceh tau. Nak tonyoh buang mekap tu, lepas tu nak pakai balik, dengan berebut depan cermin, nak adjust balik tudung bagi mendapatkan lilitan dan lipatan yang sempurna. Wah kalah semangat kita nak menyempurnakan tertib solat tu tau. Haa, apa lagi, ni yang biasa, duk tengok wayang, terlepas waktu solat, sebab masa tu dalam panggung, sayang nanti kita termiss part yang best, dahla tiket mahal, seating dah terbaik. Sambil mengunyah popcorn. Pergi, rugi weh kalau tak tengok sampai habis. Ish ish ish apa nak jadi dengan kita ni?

Kita dah tau semua ni, but why, whyla bro, whyla sis, you no jaga solat? Padehal berapa minit je pun. Dahla dosa kita semakin hari, semakin berbukit. Haa, you tak buat dosa ke? Wah hebat. Dekat Facebook jah, dah berapa banyak dosa dah dikumpul. Komen itu ini, kritik itu ini, share itu ini,  lompat sekali dalam keretapi viral. Tak perasan, sebab orang lain pun buat. Niat kita nak kongsi je, jadikan pedoman dan contoh yang tidak patut diikuti. Bila orang kata, heiii tak baik mengaibkan orang, kita jawab, tak kan nak dibiarkan orang macam ni, biar orang lain takut untuk buat juga. Yelah tu, takdanya orang nak jadikan benda tu teladan. Moral of the story, moral of the story ye jah. Jah oh jahhh, keep it to yourself. Istighfar, berdoa, agar kita terpelihara dan dijauhkan dari perkara sebegitu. No need to spread spread or comment comment. Dosa dihujung jari namanya.

Susahkan nak jaga solat? Nak khusyuk tu lagilaaahhh. Otak duk melayang, pikir nak makan apa, nak masak apa, nak itu, nak ini, masalah dekat tempat kerja, masalah percintaan, nak beli apa jap lagi dan sebagainya. Kalau boleh nak solat cepat-cepat. Walhal paling lama pun, berapa minit je. Tapi kita buat benda lain, amboihh kemain lama, sampai tak perasan pun masa dah berlalu. Apa la nak jadi dengan kita ni? Dunia sekarang memang makin mencabar. Banyak sangat distraction. Berjam kot boleh layan newsfeed, baca artikel itu ini, sekali duk scroll jumpa pulak video yang kelakar. Aduh dah jumpa video, ada lagi video kat bawah tu yang lagi kelakar. It's a neverending story... until the day you dead bro, and sis. Are you ready to die? 

Jadi kesimpulannya, ayuhlah kita pakat berusaha untuk menjaga solat kita. Semoga kita semua berjaya di dunia dan terutamanya di akhirat. Jangan sia-siakan yang ada. Jangan kejar sesuatu yang merugikan diri kita di akhirat kelak. Ingat, dunia ini sementara. Mati pun tak tau bila. Kumpulkan pahala, kurangkan dosa. Syurga atau neraka, itu pilihan kita.

Sekian. Wassalam.

{Sue Anna Joe}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Blogging Behaviour | Sue Anna Joe

Distributed By Blogger Templates | Designed By Darmowe Dodatki Na Blogi | Edited by Sue Anna Joe