Strony

Sunday, 24 September 2017

Solat 5 Waktu

الأحد
03 MUHARRAM 1439H

Assalamualaikum.


Tiba-tiba rasa terpanggil untuk menulis entri ini. Tengah syok tidur, di pagi yang hening, Anna dikejutkan dari tidur. Bukannya sebab alarm clock, tapi sebab binatang kecil yang menganggu. Seekor binatang yang pernah memasuki otak Raja Namrud, dan menjadi punca kematiannya iaitu sang nyamuk. Tau kan betapa annoying bunyi nyamuk yang lalu dekat telinga. Kecik-kecik cili api, memang rasa nak maki. Hahaha. Tapi terima kasih wahai nyamuk, kerana sudi menjadi jam loceng semula jadi pagi ni.

Solat 5 waktu. Tiang agama. Yang ni semua tahu. Semua juga tahu, kalau tak solat, segala amalan kita dianggap, zero, invalid, disqualified, kerana solat itulah amalan pertama yang akan dihisab kelak. Rugi, rugi, rugi! Okay, bayangkanlah kan, bagi kaki game. Setelah sekian lama berhempas pulas, berjam-jam korang duk main game tu, tiba-tiba blackout atau bateri habis, tak sempat nak record high score tu. Ataupun, penat tulis assignment, sekali tak save. Mak aih, dia punya bengang, aduhhhhhhh. Ha, jenis yang kaki shopping, jumpa kasut ni, lawa gila, pergi cuba, memang rasa perfect, cuma terlebih satu saiz saja. Sekali tanya dekat akak salesgirl tu, dah habis stok dah. Kah kah kah. Sadis kan. Nak makan, tengok menu, jumpa mana yang nak makan, time order, waiter bagitau, dah habis dah... padehal orang kat sebelah baru je order, ghopenya customer sebelah tu dapat yang terakhir. Kah kah kah.

Jadi macam mana tu, di Padang Mahsyar kelak? Kita dah buat bermacam-macam benda yang baik, menolong orang, bersedekah, berbakti kepada parents, tak tipu orang, berpuasa, menutup aurat, dan sebagainya.. sekali semua yang baik kita buat dulu dilupuskan begitu sahaja sebab kita tak jaga solat. Boleh kah, kah, kah lagi ke ini macam? Boleh ke kita post dekat Twitter ka, Facebook ka yang kita rasa sedih dan bengang macam masa di dunia bila tak dapat benda kita nak? Sudah tentulah, tidak boleh. Game over bro. Eh bro je ke? Sis pon tak terkecuali, walaupun terkecuali setiap bulan ketika bulan mengunjung tiba.

Nikmat apabila berjaya menunaikan solat tu sangat besar kan? Dia punya kepuasan tu, Allah saja yang tahu. Akan sedikit terdetik, kalaulah aku mati lepas ni.. sekurang-kurangnya dah solat. Kan? Kalau time malam nak tidur, dah solat Isyak, Ya Allah dia punya rasa puas hati dan lega dan nak tidur tu best yang teramat. Tenang je. Samalah, bila dah solat Subuh. Pergh, padehal rasa berat dan mengantuk mata tu, tapi dah selesai tu, rasa semangat dan yakin untuk menjalankan urusan dunia pada hari tersebut. Bila mana dapat sempurnakan solat 5 waktu tu, aduhai... rasa seperti satu achievement yang besar! Jiwa kita telah diberi santapan yang indah sekali.

Tapi, untuk mencukupkan solat 5 waktu tu, memang mencabar. Mengantuklah, sibuk dengan kerjalah, leka berhiburlah. Banyak sebab manusia tak menunaikan solat. Ada perempuan yang malas nak tanggalkan mekap dan pakai balik. Leceh tau. Nak tonyoh buang mekap tu, lepas tu nak pakai balik, dengan berebut depan cermin, nak adjust balik tudung bagi mendapatkan lilitan dan lipatan yang sempurna. Wah kalah semangat kita nak menyempurnakan tertib solat tu tau. Haa, apa lagi, ni yang biasa, duk tengok wayang, terlepas waktu solat, sebab masa tu dalam panggung, sayang nanti kita termiss part yang best, dahla tiket mahal, seating dah terbaik. Sambil mengunyah popcorn. Pergi, rugi weh kalau tak tengok sampai habis. Ish ish ish apa nak jadi dengan kita ni?

Kita dah tau semua ni, but why, whyla bro, whyla sis, you no jaga solat? Padehal berapa minit je pun. Dahla dosa kita semakin hari, semakin berbukit. Haa, you tak buat dosa ke? Wah hebat. Dekat Facebook jah, dah berapa banyak dosa dah dikumpul. Komen itu ini, kritik itu ini, share itu ini,  lompat sekali dalam keretapi viral. Tak perasan, sebab orang lain pun buat. Niat kita nak kongsi je, jadikan pedoman dan contoh yang tidak patut diikuti. Bila orang kata, heiii tak baik mengaibkan orang, kita jawab, tak kan nak dibiarkan orang macam ni, biar orang lain takut untuk buat juga. Yelah tu, takdanya orang nak jadikan benda tu teladan. Moral of the story, moral of the story ye jah. Jah oh jahhh, keep it to yourself. Istighfar, berdoa, agar kita terpelihara dan dijauhkan dari perkara sebegitu. No need to spread spread or comment comment. Dosa dihujung jari namanya.

Susahkan nak jaga solat? Nak khusyuk tu lagilaaahhh. Otak duk melayang, pikir nak makan apa, nak masak apa, nak itu, nak ini, masalah dekat tempat kerja, masalah percintaan, nak beli apa jap lagi dan sebagainya. Kalau boleh nak solat cepat-cepat. Walhal paling lama pun, berapa minit je. Tapi kita buat benda lain, amboihh kemain lama, sampai tak perasan pun masa dah berlalu. Apa la nak jadi dengan kita ni? Dunia sekarang memang makin mencabar. Banyak sangat distraction. Berjam kot boleh layan newsfeed, baca artikel itu ini, sekali duk scroll jumpa pulak video yang kelakar. Aduh dah jumpa video, ada lagi video kat bawah tu yang lagi kelakar. It's a neverending story... until the day you dead bro, and sis. Are you ready to die? 

Jadi kesimpulannya, ayuhlah kita pakat berusaha untuk menjaga solat kita. Semoga kita semua berjaya di dunia dan terutamanya di akhirat. Jangan sia-siakan yang ada. Jangan kejar sesuatu yang merugikan diri kita di akhirat kelak. Ingat, dunia ini sementara. Mati pun tak tau bila. Kumpulkan pahala, kurangkan dosa. Syurga atau neraka, itu pilihan kita.

Sekian. Wassalam.

{Sue Anna Joe}

Wednesday, 16 August 2017

Musings in the dark 002

The burning candle
burns and burns
melting away
till there is no more fire
no more light
only darkness
no more left for her to burn
no more left of her to burn
as the last smoke bids goodbye
she could only cry
leaving her melted wax
her melted heart
forever hardened

} sue anna joe {


Tuesday, 15 August 2017

On Being a Mom

الثّلاثاء
22 ZULKAEDAH 1438H

Son with a paper boat.

The pregnancy

Being a mom has always been something I wanted. Have always loved kids since I was a kid myself. Even my answer to the "what do you want to be when you grow up" was being a babysitter. And so, in 2010, my lifelong dream came true and was blessed with a son. The first four months of pregnancy wasn't easy. I had really bad morning sickness. To the point that I was hospitalized for a whole week. Zofran was my friend back then. No more throwing up like a waterfall. Though recent studies have shown some negative side effects of the drug, Alhamdulillah son turned out fine. The next 5 months was quite a breeze. Ate as much as I wanted. Only gained 9kg though. My son was about 3.1kg or was it 3.4kg, or 3.14kg? Either way, the doctor said, my baby is normal sized, but I'm like an XS and baby is like an M sized. So it's quite big for lil' petite me. 

The labour

Labour was not too bad, but I had difficulty at the end. The vacuum did not work, and my legs got super tired. My doctor told the nurses to prep me for a c-sec. The midwife nurse was concerned, she was saying "alaa kesiannya...", so she got up on a stool, and with the palm of her hands, she started pushing on my stomach, I didn't feel much pain (was on Epidural) as she pushed, but felt a whole lot of pressure, I moaned "Allahuakbar".. and finally the baby came out. 

A mom mistake: iPads and social media

Throwing and arrow thingy into a pot thingy.
Namsangol Hanok Village, South Korea.

As of now, it's been 7 years since I've been a mom. How does it feel? Wonderful yet challenging. There have been many many times that I feel like a terrible mother. Many many times where I've made mistakes. One of the hugest mistakes was giving my son his own iPad. At first, I thought it could be a great educational tool. Showing videos of the alphabets, apps and games that are meant for learning. Huge mistake. 

Only realized this mistake when Luqman started kindergarten. Very short attention span and tantrums. With the iPad, everything is fast paced. You can just skip when bored, in school, there isn't such a thing as "Skip Ad". This whole instant gratification via technology is bad. I've already seen numerous videos, where a baby was crying over a phone because he/she wanted to see a video, and a recently a kid threatening his grandfather with a chopping knife because of some online game. 

Sad thing this negative impact does not only affect the kids but us adults. Being so caught up checking social media accounts; Facebook, Instagram, Whatsapp, e.t.c.... the percentage of attention you give to your kids have decreased. Or perhaps you'd shoo away your kid when he/she wants something from you while you are looking at your phone. That shooing away, even if it's only for a second or two, does have an impact on them. 

It was only when I took a long break from the Internet (about 2 years), where I deleted all my social media account, blogs and whatever online presence I had, I realized the damage it can cause. Not only it affected me, but my son as well :( It seems that we have more eye contact with our phone screens rather than on our kids these days. It's sad really what technology have moulded us into. The problem is, it's extremely addicting and seems harmless. Why? Because everyone else is doing it. 

How many of us take photos of our kids, only to ask them to keep still cause mommy wants to post them in their cute outfits on Instagram? What are we teaching our kids? After the photo is taken, we would take the time to edit and figure out a witty caption to go along with. How much time does this take away than real, direct interaction with our kids? So much precious time wasted, just because we want to be on the bandwagon of social media junkies. It's just as bad as drug and alcohol addiction. 

-------

Being a mom ain't easy. It requires a lot of patience, energy, and a whole lot of love. I only have one kid, and it's tough but so worth it. I do want more kids. I've had two miscarriages (something I will share about in another entry). I try not to share too much about my personal life like I used to. But I am willing to share things that can help and hopefully be beneficial to others out there.

Pretty much why I find it harder to update my blog as I am very selective of the things I post online these days. Alright, till my next post, bye!

{Sue Anna Joe}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Blogging Behaviour | Sue Anna Joe

Distributed By Blogger Templates | Designed By Darmowe Dodatki Na Blogi | Edited by Sue Anna Joe